Op deze pagina een aantal cases waarbij mijn diensten het verschil maakten.
Klik hieronder op de verschillende cases.
Functioneringsgesprekken
Het geven van eenvoudig advies en voorlichting is een van mijn krachtige competenties. Ik laat medewerker en leidinggevende zien dat zij de basis voor goed functioneren leggen in hun dagelijks communiceren. Door doelgerichte feedback is een functioneringsgesprek een opsomming van wat men al weet. Via praktische oefeningen versterk ik de gespreksvaardigheden bij de leidinggevende.
In het functioneringsgesprek wordt besproken hoe de organisatie het goed functioneren van de medewerker kan bevorderen en verbeteren. Zodat hij zijn werk met plezier en succes kan doen. Medewerkers zijn het kapitaal van de organisatie.
Loopbaanbegeleiding – innerlijke rijping versterken
Ons eerste gesprek ging over de confrontatie met jezelf. Deze confrontatie vind bij veel mensen plaats tussen 40 en 50 jaar. Je staat op het midden van je levensweg. Wij praten over haar behoeftes en verlangens. Waar haar hart warm van wordt. Welke activiteiten zij NU graag zou willen doen. Ik heb haar leren denken in mogelijkheden en niet in beperkingen.
Op eigen kracht is zij zich gaan ontwikkelen. Eerst wilde zij voor een andere organisatie gaan werken. Toen oversteeg zij haar eigen onzekerheden door haar diensten en werkzaamheden als zelfstandig ondernemer aan te bieden. Ik heb haar geholpen met haar ondernemingsplan. Inmiddels zijn wij 6 jaar verder. Met veel plezier en passie is zij als zelfstandige aan het werk.
Stijl van leidinggeven
Wij hebben verschillende wandelingen gemaakt waarbij ik aandachtig luisterde. We bekeken zijn non-verbale communicatie. Spreken is maar 10% van onze communicatie. Ik heb hem stevig getriggerd, wat hij normaliter niet zou pikken. Ik laat hem laten ervaren wat zijn stijl bij hem losmaakt. Ik gaf hem datgene terug wat hij mij liet zien. Ik heb hem laten praten over zijn gevoel en verstand. Dit was voor hem niet gebruikelijk en makkelijk.
Mijn aanpak heeft hem een gedragsbewustwording gegeven. Hij durft nu te delegeren. Hij geeft meer ruimte aan zijn medewerkers en is duidelijker over de resultaten die bereikt moeten worden. Geeft medewerkers tijdig feedback. Houdt jaarlijks functioneringsgesprekken. Hij ziet niet meer op tegen deze gesprekken. De functioneringsgesprekken verlopen ook prima doordat de werksituatie is verbeterd.
Individuele opstelling
Systemisch werken is een doeltreffende methodiek om inzicht te krijgen in een belemmering, vraag of probleem. Met een individuele opstelling zijn de systeemelementen voorwerpen en geen representaten. Zij kiest voor schaakstukken en een schaakbord. Deze stukken nemen de positie in van haar leidinggevende, haarzelf en werkomgeving.
Via de tafelopstelling kijken wij met een ‘buitenstaanderblik’ naar haar werksituatie. We zien de ordening (de plek die zij inneemt), haar binding (haar behoefte erbij te horen) en het evenwicht (gelijkwaardigheid in geven en nemen). De tafelopstelling laat onjuiste verhoudingen en posities zien. Door deze inzichten krijgt zij ruimte voor rust en acceptatie. Zij ontdekt nieuwe wegen die zij kan inslaan. Wegen die haar losmaken uit deze verstrikkingen.
Belangenbehartiger
Met een houding van compassie nodig ik de hulpvrager uit te praten, door tijd en ruimte te bieden. Ondanks dat hij moet wennen aan mij geeft hij zichzelf bloot in zijn mogelijkheden en beperkingen. Samen brengen we zijn persoonlijke situatie en zorgbehoeften in kaart en laten het plan een week liggen, zodat hij het kan laten bezinken.
In het gesprek met twee WMO-medewerkers maak ik mij sterk voor de zorg die hij nodig heeft. De hulpvrager is blij dat hij dit gesprek niet alleen hoeft te voeren, want de medewerkers stellen sturende en moeilijke vragen. Door onze voorbereiding en onderbouwing met voorbeelden, weten wij recht te doen aan de hulpvrager.
Mijn bijdrage maakt (helaas) het verschil. Dit soort gesprekken voor (her)indicatiestelling voer ik vaak, in verschillende gemeenten door Nederland.
Lastige jongen
Ik heb door het ‘lastige jongen’-etiket heen geprikt. Met deze jongen heb ik structuur in zijn dag- en leefritme aangebracht en heb zijn probleemoplossend vermogen en zelfvertrouwen vergroot, via oefenen, ondersteunen en voorbeeldgedrag in activiteiten. Hierdoor kreeg hij (zelf)reflectie op het uitgangspunt dat zijn gedachten, veronderstellingen en overtuigingen van invloed zijn op zijn gevoel en gedrag.
Door zich met zichzelf en anderen te verbinden, zijn de sociaal emotionele vaardigheden versterkt. Hij weet zijn emoties kenbaar te maken, te beheersen en er mee om te gaan. Hij heeft meer vertrouwen in problemen oplossen, besluiten nemen en gevolgen inschatten.